Egy cégvezető gondolatai, melyek utazás cunamit indítottak

 A kezdet: kis létszám – kis gond

14 éve kezdtem egy néhány fős kis csapattal a vállalkozásomat, és azóta sikerült felépítenem egy több száz főt foglalkoztató villanyszerelő ipari céget. Ahogy szaporodtak a munkák – kisebb családi ház villanyszerelési munkálataitól kezdve egészen a többszintes irodaépület teljes elektromos hálózat kivitelezéséig –, úgy nőtt a szakmunkás létszám, és vele együtt az irodai dolgozók csapata is.

Eleinte igyekeztem mindent kézben tartani, így nem csak az összes projekt helyszínét ismertem, de az ott dolgozó kollégák ügyes-bajos dolgai terén is naprakész voltam. Aztán ahogy teltek az évek, és egyre több alkalmazottal, egyre több helyszínen folytak a munkálatok – köztük vidéki nagyvárosokban is –, úgy kellett egyre több feladatot kiadnom a kezemből, és asszisztensek és projektmenedzserek segítségét igénybe vennem.

cables-close-up-connection-257736.jpg

A szakmai feladatok részletezése nem illene ebbe az írásba, viszont annál inkább ide tartozik a szállítmányozással, logisztikával összefüggő problémák kérdése. Alapvetően két területen voltak folyamatosan megoldásra váró feladatok: az anyagok helyszínre szállítása, és a dolgozók mozgatása a projektek között, mert sajnos a legtöbb esetben nem volt megoldott az egy helyszínen történő folyamatos munkavégzés. Néhány napot egy vidéki helyszínen dolgozott egy 7 fős brigád, aztán a határidő szorítása miatt 1 hétre Budapestre kellett hoznom őket. Aztán vissza, mert közben ott is haladni kellett a munkákkal. Nem akarom az unalmas részleteket ecsetelni – aki dolgozott már az építőiparban az pontosan tudja, hogy megy ez –, de a lényeg, hogy 4-5 éve úgy döntöttem, hogy igénybe veszem személyszállító cégek szolgáltatását a dolgozók –és a mindennapi munka során használt szerszámaik, kisgépek – szállítására.

  

 

Sok kolléga, sok projekt – kell egy fuvarozó partner

Hát mit mondjak, nem volt egyszerű a kezdet. Az első 2-3 „személyszállító cég” olyan megbízhatatlan volt, hogy órákig váratták az embereimet, mire egyáltalán sikerült elindulni az egyik helyről a másikra. Közben az én időmet is rabolták, mert vagy a dolgozóim hívtak, hogy még mindig várnak, vagy a fuvarozó cég diszpécsere, hogy kis türelmemet kérje… Aztán több órás késés után végre elindultak, de félúton lerobbant a kisbusz, és még újabb 3 órába telt, mire jött egy cserebusz, amivel tovább tudtak menni. Ez nekem egy teljes munkanap kiesést jelentett 7 ember vonatkozásában, tehát anyagilag is elég érzékenyen érintett.

Már majdnem feladtam, és saját kisbuszok, saját sofőrök mellett döntöttem, amikor találkoztam Homanékkal. Időben jöttek, pontosan megérkeztek ahova kellett, és még árban is teljesen korrekt ajánlatot kaptam. A rugalmasságra sem lehet panaszom, mert bár igyekeztem mindig előre leszervezni a fuvarokat, de néha előfordult, hogy másnapra kellett egy vagy két kisbusz. Ők ezt is megoldották, ami kifejezetten imponált nekem. Egyetlen kérésük volt, hogy a dolgozóim ne munkásruhában utazzanak, hiszen a buszokat általában nem „munkásemberek” szokták használni. Természetesen ez egy abszolút korrekt kérés, és én ennek megfelelően indítom útnak minden alkalommal a csapatot. Szóval egy gonddal kevesebb, a dolgozók országon belüli szállítása nem okozott többé gondot.
(Az anyagszállítás is megoldódott, mert idő közben találtam olyan webáruházat, ahonnan egyből a projektek helyszínére viszik a megrendelt anyagokat, így feleslegessé vált a saját raktár fenntartása…)

 64223370_2770882659594858_7602715897790201856_n.jpg

Terjeszkedés a határon túlra

Mint oly sok építőipari céget, így az enyémet is érzékenyen érintette, hogy a szakmunkások a magasabb bér reményében Németország és Ausztria felé kezdtek kacsintgatni, ott szerettek volna munkát vállalni. Szerencsére sikerült időben lépnem, és néhány németországi projekteket is elnyernem – igaz, csak alvállalkozóként –, de így is lehetőség nyílt a csapat egy részének külföldi munkavégzési lehetőséget biztosítanom, nyilván magasabb bérezés mellett. Itt megint képbe kerültek Homanék, hiszen ők eleve napi rendszerességgel indítottak járatokat Németországba, tehát csak kis kitérőben kellett megegyeznünk, hogy 2-3 heti rendszerességgel hozzák-vigyék a brigádokat.

 

A Homan Transport-tal kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően, amikor egy céges összejövetel alkalmával volt szükségem kisbuszokra, akkor már természetes volt, hogy ismét őket keresem. Mint kiderült, egész flottányi járművel, és megfelelő létszámú sofőrrel rendelkeznek, így az összes vidéki kollégát egyszerre tudták felhozni a cég évzáró bulijára, amit minden év decemberében megtartok, mintegy jutalmul a dolgozók részére. Egy kis eszem-iszom, és a karácsonyi jutalom is ilyenkor kerül átadásra.

Az első rendezvény alkalmával csak 4 kisbuszra volt szükségem, amivel a kollégák feljuthattak Budapestre. A 2018-as évzáró céges bulin már 7 buszt töltöttünk meg, mert ahogy az elején említettem, folyamatosan növekszik a létszámunk. (A budapestiek taxipénzt kaptak, illetve volt néhány kolléga, aki nem fogyaszt alkoholt, ők saját kocsival jöttek…)

 65391600_2119320494856607_7488361092159111168_n.jpg

További tervek, ötletek

Jelenleg éppen szervezés alatt van egy újabb együttműködés, nevezetesen a Homan Transport VIP esküvői személyszállítását szeretnénk igénybe venni egy kolléganőnk részére. A sok egyéb feladat megoldása mellett – amiben eddig segítséget kaptunk Zsolt cégétől –, most egy különleges kéréssel fordultunk hozzá: Mivel a cég központi irodájában dolgozó kis csapatom szinte családként összetart, ezért úgy döntöttem, hogy számukra, és az ifjú pár részére ajándékba adom az esküvő alkalmából a Homan Transport VIP Mercedeseit, természetesen sofőrrel, egész napos, éjszakás rendelkezésre állással. A kollégáknak annyira megtetszett az ötlet, hogy kiegészítették az ő közös ajándékukkal, és a teljes vendégsereget Homan VIP buszok fogják szállítani.

 

Záró gondolatok…

Meglepőnek tűnhet, hogy egy villanyszerelő cég tulajdonosaként miért foglalkoztat a személyszállítás kérdése. A válasz elég egyszerű, ugyanakkor összetett is. Abban a kiszámíthatatlan vállalkozói létben, amivel az utóbbi években szembesültem, fokozottan felértékelődött a megbízható partnerek jelentősége. A pontos és igényes munkavégzés minden területen fontos tényező, de amikor embereket kell szállítani, akkor számomra felbecsülhetetlen. Nem csak abban lehetek biztos, hogy időben hozzák-viszik a csapatot, de az utazás során a kényelmük és a biztonságuk is garantált.

Köszönöm Homan Transport, köszönöm Homan Zsolt.